Pušten u rad novi bunar, ukidaju se restrikcije u vodosnabdevanju Bečeja

PDF Štampa El. pošta

Završetkom bušenja, povezivanjem na vodovodnu mrežu vodozahvata i puštanjem u eksloataciju bunara BIII/6-2 stvoreni su uslovi za ukidanje restrikcije u vodosnabdevanju Bečeja u vidu smanjivanja pritiska u vodovodnoj mreži u određenim vremenskim intervalima.

Javna nabavka za bušenje bunara ispisana je 9. aprila, okončana je 8. juna potpisivanjem Ugovora sa preduzećem Geoinženjering BGP iz Beograda u vrednosti od 3.863.000,00 dinara bez PDV-a.

Radovi od strane izvođača započeti su 26. juna i završeni su 8. jula.

Karakteristike bunara:

  • Dubina bušenja: 82m,
  • Prečnik bušenja: Ø820mm
  • Metoda bušenja: reversa
  • Kaptirani sloj 62-76m (14 m slotiranog filtera prečnika Ø273mm)
  • Eksploataciona kolona Ø323 u dužini od 40m i Ø273mm u ukupnoj dužini od 27m
  • Specifična izdašnost bunara je oko 3 lit/sec po dužnom metru
  • Optimalni eksploatacioni kapacitet je oko 12 litara u sekudi

Dobijeni rezultati su preko očekivanog za ovaj takozvani plići bunar. Projektom je predviđeno i bušenje dubljeg bunara BIII/6-1 od 130 m na istoj lokaciji (20m od bunara BIII/6-2) kao i likvidacija starog bunara BIII/6, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu realizovani.

JP Vodokanal 8. i 9. jula izvršio povezivanje bunara na vodovodnu mrežu vodozahvata, opremio bunar sa dubinskom pumpom i pratećom opremom, povezao elektroinstalaciju sa postojećim elektroormarom i pustio bunar u eksploataciju sa 12lit/sec.

Preostali su radovi oko uređenja lokacije bunara (betoniranje platoa bunara, izravnavanje zemljanih površina, postavljanje ograde oko bunara).

Napomenjujemo da do kraja ove ili najkasnije do početka proleća sledeće godine potrebno je izbušiti barem još dva bunara, inače će situacija sa restrikcijama ponovo biti neizbežna zbog kontinualnog opadanja izdašnosti starih bunara.

 
Vesti Pušten u rad novi bunar, ukidaju se restrikcije u vodosnabdevanju Bečeja

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama Online Servisa?
 

Anketa

Kako ocenjujete usluge JP Vodokanal-a?